Az ország legjobb konyhái készülnek egyedi kreációkkal a csütörtökön induló Gourmet Fesztiválra, ahol a kóstolás mellett hazai és külföldi sztárséfek nyilvános előadásain és tematikus workshopokon is részt vehetnek a látogatók.

A két Michelin-csillagos Onyx kenyérfagylaltja, a saját budapesti éttermének nyitására készülő Rácz Jenő dashis tőkehala és a friss csillagos Babel már klasszikusnak számító szarvasgombás tojásos nokedlije: ezeket is megkóstolhatja, aki kilátogat május 16-19. között a fesztiválnak helyet adó Millenáris Parkba.

A fesztivál idei tematikája, a paprika, a sercli és a sör hármasa a legnívósabb éttermek séfjeit is megihlette. Az Onyx egyetlen fogásban egyesíti a három alapanyagot: kenyérfagylaltjukat paprikás málnaöntettel és sörkockákkal kínálják majd. A Babel a csillagos nokedli mellé egy másik remek fogását is hozza, amelyhez a helyben grillezett polipcsápot rendhagyó módon először sörben pácolják. Az országban először lehet megkóstolni, milyen ízeket hoz ki az alapanyagokból a népszerű főzőműsorból ismert Rácz Jenő, aki tőkehala mellett espelette-i paprikával készített kacsamellel és saját sajttortájával is bemutatkozik. Az elegáns Salon paprikaszörpöt főz, az Arany Kaviár nemcsak egy különleges pelmenyit kínál a fesztiválon, de nevéhez hűen kaviárkóstolót is hoz, és az Osztrigasommelier is kitelepül friss áruval.

A távol-keleti ízek kedvelői sem maradnak éhesen: a Kobuta-t jegyző Takács Lajos gyozákkal (japán gombóc) készül, Varga Dani, az Aum étterem séfje vörös curry-s kacsalevest főz, és szokás szerint ott lesz a főváros egyik legjobb kínai konyháját vivő Wang mester és a japán konyhaművészetben díjnyertes Sushi sei is.

Az exkluzív kiállítók fogásait lesz mivel méltóképpen kísérni, több mint 30 borászat és borkereskedő mutatja be a hazai és európai borkultúra sokszínűségét: számtalan borstílussal, borvidékkel, szőlőfajtával ismerkedhetnek meg a látogatók. Lesz természetesen pálinka, whiskey, hazai gin, rengeteg koktél, sokféle kézműves sör, csapolt Staropramen és belga sörkülönlegességek is.

Sörös gumicukor és sós kürtőskalács

A fesztivál honlapján (gourmetfesztival.hu) már olvasható és letölthető teljes menü alapján egyébként is a sör szülte a legkülönlegesebbnek ígérkező fogásokat. Lesz IPA fagyi a +52-nél és sörös máglyarakás az Almalombnál, csilis sör az ÉS-nél és meggysör a Macesz Bisztró flódnijához. A St. Andreánál spárgával és citrommal kínálják az italt, a Sütizz cukrászai Söribo néven gumicukrot főztek belőle. A Trattoria Pomo d’Oro „málnasörbettel” frissíti a créme brulée-t, a Villa Medici vajsörfagyit, a Zincenco „hortobágyi sörös cipót” kínál, a Vegan Love húsos burgereket leköröző húsmentes burgerét pedig sörtésztában sült csemege uborka kíséri.

A tavaszi időpont és a Millenáris kertje többeket is arra sarkallt, hogy kinti tűzhelyeket vessen be: az Esca faszénen süti a hortobágyi palacsintát, a DNB Budapest pedig hasonlóan készített sós kürtőskaláccsal mutatkozik be, libamájas és kecskesajtos kiadásban. Erre rímel a Michelin-csillagos Costes lecsós nyitott szendvicse mangalicaszalonnával, ahonnan már csak egy lépés a Bori Mami szarvasgombás lecsója vagy a Laurel bodagra (lepénykenyérre) tálalt körömpörköltje. A Digó nápolyi kemencéjéből ezúttal paprikás pizzák is előkerülnek majd, és a húsmentes opciókat kereső látogatók favoritjának ígérkezik a Naspolya Nassolda füstölt paprikával készített brokkoliserclije is.

Sztárséfek Koreától New Yorkig

A fogások között szusszanni is lehet a gasztroszínpadnál, ahol péntektől gyakorlatilag folyamatos a program, és egymást váltják a magyar és nemzetközi bemutatók. Főz és mesél az albán Bledar Kola, az exkluzív vacsorát is adó, osztrák-mediterrán két Michelin-csillagos Konstantin Filippou, a szintén csillagos szöuli Lee-Jong Kuk, a moszkvai Twins Gardent vezető séfpár, Ivan és Szergej Berezutszkij, az Anthony Bourdain által is felkeresett burgenlandi belsőségrajongó, Max Stiegl, valamint Rácz Jenő és szintén a tévéből ismert, ide is gyerek segítőkkel érkező Pesti István.

Feleleveníti az idei Bocuse d’Or élményeit Pohner Ádám séf és csapata, és New Yorkból a fesztiválra érkezik az a Jeremy Salamon is, aki a várakozások szerint ottani éttermével a magyar konyha új amerikai nagykövete lehet. Lesz még szó sörről, koktélokról, croissant-ról és valóban kézműves focacciáról és világbajnok chilikről is, külön workshopokon pedig közvetlen közelségből lehet elmélyedni a briós, a kimchi, a kovászos kenyér és kovászolás, a mentes ételek és a sörrel készülő sütemények világában. Eközben a gyerekeket gasztrojátszóház és a nagyobbakat nekik szánt főzős foglalkozások várják.

A négynapos fesztivál napijegye elővételben 4.600 forintba, a bérletek 9.300 forintba kerülnek, mindegyikhez többféle bor-, whiskey és sörkóstoló, Spiegelau kóstolópohár és finom street food falatkák is járnak.

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.