Cinkota korabeli közigazgatási iratai között található 14 irat, amelyek a cinkotai határban kivégzett zsidó munkaszolgálatosok tömegsírjának megtalálásáról, exhumálásáról és ezzel kapcsolatos intézkedésekről szólnak.

Cinkota község elöljárósága 1945.08.23-án Mátyásföld rendőrkapitányságának jelentette, hogy 1945 08.18-án Herskovics Sándor Práter utca 51, fél emelet 8.sz. lakos benyújtott egy Budapesten felvett jegyzőkönyvet, melyben az állt, hogy 1944 decemberében Nagytarcsán az német SS. III. erődépítési századába munkaszolgálatosok lettek beosztva, akik közül a tehetősebbeket a németek Budapestről étel-ital beszerzésére is alkalmazták. Egy idő után, mikor már a számla olyan naggyá vált, hogy mindez kezdet köztudomású lenni,  a németek idejét látták annak, hogy megszabaduljanak a munkaszolgálatosoktól. Ezek egy részét leszerelték, egy részét kórházba utalták, egy részét útnak indították Budapest felé. De ezt megelőzően minden cél és ok nélkül egy nagyobb védőbunkert ásattak velük. A bejelentő egyén úgy értesült, hogy Cinkota határában a 3-as km. kőnél lévő bunkerben lőtték agyon a munkaszolgálatosokat és ott is vannak eltemetve. Lévai Lajosné VIII.ker.Tisza Kálmán téri 14.,IV.37. és Vigh Pálné Jósika utca 24,II.11-i lakosok férjeiket kerestetve kérték a tömegsír felbontását.

Ezt követte egy terjedelmes levelezés többek között Pest Vármegye főjegyzőjének részvételével. Végül is október 5-én és 6-án 80cm mélységben megtaláltak 25 oszlásnak indult holttestet. Ugyanekkor szó van egy közeli másik sírhelyről is, amikor egy 80 fős csoportból "lőttek ki" két munkaszolgálatost, akiket Dernovics bíró személyesen temetett el szintén a 3-as km kőnél. Ezen sír feltárásáról nem találtam információt.

 A tömegsír feltárási jegyzőkönyve nem szerepel az iratok között, csupán az alábbi igazolás Nyitrai főjegyző és Dernovics bíró aláírásával eddig ismeretlen személy részére.

Az említett 14 iratban olvashatók olyan szövegrészletek, hogy "Fasiszták által legyilkolt hullák", továbbá hogy " Nem "rendes" háborús tömegsírról van szó, hanem "bűnügyről".

1945. október 3-án közölte a mátyásföldi rendőrkapitányság a főjegyzővel, hogy az exhumálást október 5-én fél 10-kor tartják meg. Kérte a főjegyzőt, hogy gondoskodjon a községi orvos és az illetékes izraelita egyházközség képviselőjének megjelenéséről. A tömegsír feltárását a főjegyző a bíró jelenlétében 10 odahozott internálttal elvégeztette.

Az Új élet 2015. november 15-i számában egy felhívásban említettem, hogy a Népszava 1945. október 6-i számában Vedres József tollából jelent meg tudósítás "Német SS-ek munkaszolgálatos áldozatainak tömegsírját hantolták ki Cinkotán" címmel. Ugyanakkor hivatkoztam egy 1945-ös októberi 45 másodperces magyar filmhíradóra is, melyen a szerencsétlen áldozatok kihantolásáról és agnoszkálásáról tudósítottak.

Az agnoszkált halottak végső nyughelyéről eddig nem volt tudomásunk.

A napokban Cinkota nagyközség anyakönyvei között kutatva fedeztem fel a keresett halotti bejegyzéseket. Az itt talált adatokat így foglaltam össze:

Tömegsír, Cinkota,

Nagytarcsai út 3-as km kövénél, kb. 1944.december 19-én agyonlőtt munkaszolgálatosok.

1945.október 5-én és 6-án lettek kihantolva, anyakönyvi bejegyzés:1945.október 8-án és 9-én,  Ferenc József aláírással 25 db. bejegyzés. Ezek közül az öt azonosított áldozat sírhelyét a Kozma utcai sírkertben találtam meg: C. Parcella, 7. Sor 26, 27, 28, 29, 30 sírhelyeken.

  1. Friedmann Gyula,1891.11.13-, VII.ker Rózsa u.35.,fehérneműszabó,- koponya lövés,
  2. Szekeres József,1894.01.31-, VII.ker. Elemér u.35, utazó,- koponyát ért lövés,
  3. Lévai Lajos,1891.11.09-, VIII.ker.Tisza Kálmán tér 14, nyugalmazott százados, toroklövés,
  4. Weisz Lipót,1891.06.05-, VI.ker.Király u.66, kereskedő, jobb arcfél lövés,
  5. Vig Pál, 1897.08.22-,VII.ker. Jósika u.24, ny.hadnagy, magántisztviselő, agykoponya lövés.

A többi azonosítatlanul maradt, ismeretlen helyen eltemetett áldozat halálának oka:

6.)- alsó álkapocs lövés,
7.)- szív táji lövés,
8.)- haslövés,
9.)- kalap M.F.monogrammal, mellkas közepén lövés,
10.)- szív táji lövés
11.)-  koponyát roncsoló lövés,
12.)-  nyaklövés,
13.)- orr tájon behatolt lövés,
14.)- jobb szemén behatolt lövés,
15.)- fejlövés,
16.)- koponyacsonton behatolt, azt szétroncsoló lövés,
17.)- szívet ért lövés,
18.)- tarkólövés, koponya roncsolással,
19.)- fejlövés, koponyaroncsolással,
20.)- homlok bal oldalán és mellkas jobb felén lövések,
21.)- fejlövés,
22.)- mellkas jobb felén behatolt lövés,
23.)- szívtáji lövés,
24.)- jobb arcon behatolt lövés,
25.)- tarkólövés

Mint fent olvassuk, mind az öt azonosított áldozat egymás mellé lett eltemetve. Közülük három áldozat felesége is ide temetkezett: Víg Pálné 1972-ben, Lévai Lajosné Marton Erzsébet 1981-ben, továbbá Weisz Lipótné Sterner Amália.

Húsz nem azonosított zsidó munkaszolgálatos áldozat végső nyughelyét továbbra sem ismerjük és így nem is ápolhatjuk emléküket.

Aki a fentiekkel kapcsolatban bővebb információval rendelkezik, kérem, jelezze ezt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre

Goldberger Tamás

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

Még több írás a blog rovatból

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.
Ha egy 7 évessel megy vásárolni az ember, gyakran nehéz kérdésekre kell válaszolnia.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.
A videó a Pesti úton készült. Jól demonstrálja a veszélyhelyzetet.
Janka ebben a videóban saját történetét meséli el – az általánosítás szándéka nélkül.
A politika beteg módon rátelepszik az emlékezetre. Véleménycikk.
Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.